Biocé legt uit wat de invloed van de winter is op je haar en huid

De winter, je houdt er van of je haat het. Kou, donker, dikke kleding, maar ook kaarsjes, gezelligheid en feestdagen. Of je nu fan bent of niet, de winter heeft zo zijn invloed op je huid en haar, waardoor het verstandig is om de verzorging ervan nét even anders te doen dan andere momenten in het jaar. In dit blog nemen we je mee langs winterse invloeden en wat ze met je haar en huid doen.

Kou

Kou is funest voor de natuurlijke beschermlaag van de huid: de hoornlaag. Vooral de combinatie met de relatief grote verschillen in temperatuur tussen binnen en buiten is voor de huid een zware belasting. Je huid wordt hierdoor sneller droog en schraal.

Droge lucht

De drogere lucht en lage temperatuur in de winter zorgen ervoor dat je haar veel sneller statisch wordt dan in de zomer. Dit effect wordt bovendien vaak versterkt door het dragen van hoeden, petten, maar vooral mutsen en synthetische kleding.

Niet alleen je haar heeft last van de drogere lucht, ook je huid en lippen zijn hier het slachtoffer van. De lippen bevatten maar heel weinig talgkliertjes die voor de vettige beschermlaag zorgen die het vocht vasthouden. Door de droge lucht houden je lippen nog minder vocht vast, waardoor er veel sneller scheurtjes in je lippen komen. Wat voor je lippen geldt, geldt in iets mindere mate voor de rest van de huid. De droge lucht zorgt voor een dunnere beschermlaag en heb je dus sneller last van een droge, geïrriteerde huid. Goed invetten is een must. Gebruik hiervoor een vette, beschermende lippenbalsem en hydraterende, voedende producten voor de rest van het lichaam.

Meer kleding

Het klinkt heel logisch, maar heb je er wel eens over nagedacht dat ook het dragen van meer kleding in de winter zo zijn invloed heeft op je huid en haar? Wanneer je meer lagen (synthetische) kleding over elkaar draagt in verband met de kou, krijgt de huid minder lucht. Ook schuren de materialen op meer plaatsen langs de huid, waardoor deze beschadigd raakt. Dit kan zorgen voor jeuk en rode plekken. Hetzelfde geldt overigens voor je haar. Het haar kan beschadigd raken van die heerlijke sjaal die je over je haar heen drie keer om je hals draait.

Hete douche

In de winter is een stomend hete douche natuurlijk heerlijk om weer op temperatuur te komen, maar je doet je huid en haar er geen plezier mee. Door de hete douche (en door het gebruik van douchegels en shampoo) verwijder je de natuurlijke vette beschermlagen van het haar en de huid en krijg je sneller last van irritatie, jeuk en droog haar. Bovendien worden zowel je haar als je huid kwetsbaarder voor die andere winterse invloeden. Zorg dus voor een niet te lange, niet te hete douchebeurt en gebruik ook niet te veel shampoo en douchegel.

Weet jij nog meer invloeden van de winter op jouw haar en/of huid? Deel ze met ons!