Biocé | de voordelen van kaolien klei

Kaolien klei (of kaolin of Chinese klei) is een witte klei, rijk aan kaoliniet, die al eeuwenlang wordt gewonnen in China. De klei is genoemd naar de Gaoling – de hoge bergketen -  in Jingdezhen, de stad van het porselein. Niet verwonderend dus dat deze klei wit van kleur is. In dit blog nemen we je mee op een virtuele reis langs de geheime kracht van kaolien klei.

Wat is kaolien klei?

Kaolien klei is een zeer fijne, witte, kaolinietrijke klei afkomstig uit China. Van oudsher werd  kaolien klei gebruikt om porselein mee te maken, maar de klei kent ook een eeuwenoud gebruik als medicijn en schoonheidsmiddel.

Absorberend en verdikkend: de natuurlijke kracht van kaolien klei

Kaolien klei zet net als alle soorten klei pas uit wanneer het in contact komt met water. De klei is rijk aan calcium, silicium, zink en magnesium en is bijzonder zacht en fijn van structuur. Vergelijk het met de structuur van gips of bijvoorbeeld tarwebloem. Kaolien klei is een zeer veelzijdige klei met enkele bijzondere, geheime krachten:

  • - Het is ideaal voor een vette huid, helpt bij acné
  • - Het werkt kalmerend voor huid en haar
  • - Het verdikt en geeft volume, zonder extra gewicht te veroorzaken
  • - Het is geschikt voor de gevoelige, intolerante huid
  • - Het werkt desinfecterend
  • - Het verbetert de doorbloeding van de huid
  • - Het absorbeert en gaat vet haar tegen

Kaolien klei als natuurlijk middel tegen vet haar

Vet haar is heel vervelend. Het gevoel van zwaar, nattig, vet haar kan een stempel drukken op je gevoel. Vaak ga je je haar als het snel vet wordt steeds vaker wassen, waardoor je eigenlijk in een spiraal terecht komt: je haar wordt steeds sneller vet, waardoor je steeds vaker moet wassen. Kaolien klei reinigt intensief en herstelt de vochtbalans in je huid en haar en bindt zich aan overtollig vet, talg en vuil, zonder dat de beschermlaag van je hoofdhuid hieronder te lijden heeft.

Onze shampoos voor vet haar bevatten kaolien klei als actief ingrediënt tegen vet haar. Laat je verrassen door de kracht van deze shampoos en merk het verschil in je wasroutine! Zo hoef je op natuurlijke wijze niet meer elke dag je haar te wassen, maar kun je wellicht af met eens in de één à twee dagen!

Laat kaolien klei nooit hard worden op je hoofd of huid! Doordat kaolien klei zich bindt aan talg, droogt het de hoofdhuid meer uit, waardoor het minder vet wordt. Wanneer je de klei lang op je huid laat zitten en alle talg en vuil is uit de huid onttrokken, zal de klei ook het vocht uit je huid gaan onttrekken, waardoor de huid sterk uitdroogt.

DIY met kaolien klei

Kaolien klei is eenvoudig om te toveren tot een zelfgemaakt beautyproduct. Je kunt op internet vele gezichtsmaskers, lichaamsmaskers, haarmaskers, cleansers, scrubs en zelfs bruisballen (badbommen) vinden op basis van deze lichte klei. Zoek eens op Pinterest voor inspiratie.

Pas op! Gebruik geen metalen kommen of lepels bij het maken van je beautyproduct. Deze witte klei is van nature negatief geladen en dit zorgt voor de grote effectiviteit. Wanneer je een metalen kom of lepel gebruikt verdwijnt deze lading en haal je eigenlijk een deel van de werking weg. Zonde natuurlijk.

Heb jij al eens iets met kaolien klei geprobeerd? Wat vond je ervan?

Cosmo Naturel Shampoo tegen vet haar, natuurlijk met kaolien klei