Biocé legt uit wat parabenen zijn

Parabenen zie je overal. In allerlei vormen waarvan je het bestaan misschien nog niet eens wist: methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen, butylparabeen, isobutylparabeen enzovoorts. Wat zijn parabenen precies en waarom zijn ze niet goed voor je? In dit blog leggen wij het zo eenvoudig mogelijk uit, zodat je na het lezen begrijpt waarom ze in de producten van Cosmo Naturel en C’BIO niet te vinden zijn.

Conserveringsmiddel

Parabenen zijn chemische conserveringsmiddelen met als basisstof parahydroxybenzoëzuur (PHBA). Ze zorgen ervoor dat producten niet zo snel bederven en ze dus veel langer meegaan dan wanneer er geen conserveringsmiddelen in zouden zitten. Parabenen zijn bewezen effectief tegen schimmels, gisten en bacteriën en kunnen in een heleboel soorten producten worden gebruikt (van verf tot bodylotion). Sterker nog, 90 procent van alle producten bevat parabenen.

Waar zitten parabenen in?

Parabenen worden dus in allerlei producten gebruikt om ze langer houdbaar te maken. Je kunt het echt zo gek niet bedenken: van cosmetica, crèmes en shampoos, tot medicijnen, levensmiddelen en verf. Voor veel producten is het gebruik van parabenen een beter conserveringsmiddel dan andere synthetische alternatieven (bijvoorbeeld met(chloro)isothiazolinone), aangezien er slechts een heel kleine hoeveelheid nodig is voor een goede effectiviteit.

Wat zijn de nadelen van parabenen?

Het gebruik van parabenen is in de cosmetica-industrie al tijden onderwerp van discussie. Parabenen worden door de huid opgenomen, waardoor ze in het lichaam terechtkomen. Allerlei wetenschappelijke studies tonen aan dat parabenen een rol spelen bij de ontwikkeling van (kwaadaardige) tumoren. Bovendien hebben ze een zwak oestrogeenachtige werking, waardoor er verbanden worden gelegd met borstkanker. Oestrogeen speelt namelijk een rol bij de ontwikkeling van borstkanker. Het ontbreekt alleen nog aan eenduidige conclusies.

Voldoende reden dus om voorzichtig te zijn met het gebruik van producten met parabenen. Veel mensen (met name dames) houden hier extra rekening mee als het gaat om producten voor eigen gebruik, maar nog meer als het gaat om producten voor kinderen. Parabenen helemaal vermijden is wel een kostbare en tijdrovend karwei.

Biocé geeft om de natuur: vrij van parabenen

COSMO NATUREL en C’BIO: gegarandeerd vrij van parabenen

COSMO NATUREL EN C’BIO zijn ontwikkeld met liefde voor de natuur en voor de gezondheid. Om die reden bevatten de producten van onze merken alleen de beste natuurlijke, biologische ingrediënten. Alle producten van COSMO NATUREL en C’BIO zijn gegarandeerd vrij van parabenen.

Wat zijn jouw ervaringen met producten met parabenen? Kies jij eerder voor een product zonder parabenen of andere conserveringsmiddelen dankzij de beschikbare informatie of maakt het je niet zoveel uit?