Biocé legt uit wat de meest gangbare conserveringsmiddelen in cosmetica zijn en waarom je die liever wilt vermijden

Om de houdbaarheid van producten te verlengen worden er in veel cosmetica conserveringsmiddelen toegevoegd. Zo bederven de producten niet voor ze bij jou op de plank liggen. De meeste conserveringsmiddelen zijn alleen niet zo goed voor je huid en de gezondheid in het algemeen. In dit blog bespreken we de meest gangbare conserveringsmiddelen en waarom je deze niet in de producten van Biocé vindt.

Waarom worden conserveringsmiddelen gebruikt?

Wanneer je met je vingers een crème uit een tube of potje haalt, komt het product steeds in aanraking met bacteriën van je handen en komt er bovendien steeds lucht bij. Dit zorgt ervoor dat het product zonder conserveringsmiddelen snel zou bederven. Om ‘hygiëne’ te bewaren en de producten goed smeerbaar te houden en zodoende langer bruikbaar te houden worden conserveringsmiddelen gebruikt.

Parabenen (butyl-, ethyl-, methyl-, propyl-)

Parabenen zijn chemische conserveringsmiddelen met als basisstof parahydroxybenzoëzuur (PHBA) . Ze zorgen ervoor dat producten niet snel bederven en ze dus langer meegaan. Ze zijn bewezen effectief tegen schimmels, gisten en bacteriën en kunnen in veel soorten producten worden gebruikt, doordat ze in een breed spectrum van pH werkzaam blijven. Over het gebruik van parabenen – en met name de gevolgen ervan – zijn de meningen sterk verdeeld. Ze worden door de huid opgenomen en er zijn studies die aantonen dat ze in verband gebracht kunnen worden met kanker.

Benzoic acid (Benzoëzuur)

Benzoëzuur is afkomstig uit een hars uit bepaalde boomsoorten. Het heeft een anti-microbiële werking en wordt naast conserveringsmiddel ook als desinfectant gebruikt in de land- en tuinbouw. Het gebruik van Benzoëzuur is bijzonder omstreden, omdat het onder bepaalde omstandigheden in combinatie met andere stoffen (zoals vitamine C) omgezet kan worden in benzeen.

Isothiazolinone
(Methyl-, chloromethyl-, benz-, octyl-, dichloroctyl)

De groep conserveringsmiddelen uit isothiazolen is zeer divers. Je kunt ze in allerlei vormen op de verpakkingen vinden. Deze groep veroorzaakt naast parabenen zeer veel allergische reacties, met name contacteczeem. Deze zeer frequente negatieve bijwerking is pas de laatste jaren aan het licht gekomen. Deze conserveringsmiddelen werden gezien als goed alternatief voor parabenen, aangezien de benodigde hoeveelheid een stuk lager ligt dan bij parabenen.

Formaldehyde

Formaldehyde kan in de vorm van formaline als conserveringsmiddel worden gebruikt. Meestal zijn het echter de zogeheten donoren die gebruikt worden. Dit zijn stoffen die langzaam formaldehyde afgeven. Formaldehyde is een veelgebruikt ontsmettingsmiddel, ook bij productieomgevingen. Om deze reden is het mogelijk dat er formaldehyde in de producten voorkomt, zonder dat dit tussen de ingrediënten wordt vermeld.

Andere conserveringsmiddelen

Naast deze belangrijke allergenen zijn er nog tal van andere conserveringsmiddelen in cosmetica die allergische reacties, overgevoeligheid of andere huidproblemen kunnen veroorzaken. Dit zijn de stoffen waar je op moet letten:

  • - 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (bronopol)
  • - diazolidinyl urea
  • - imidazolidinyl urea
  • - methyldibromo glutaronitrile
  • - quaternium-15
  • - Natriumbenzoaat
  • - Kaliumsorbaat
  • - benzylalcohol

Natuurlijke conserveringsmiddelen

Naast chemische, synthetische conserveringsmiddelen zijn er ook diverse natuurlijke conserveringsmiddelen. Dit zijn stoffen als citroenzuur, Vitamine E en Heliozimt. Deze stoffen hebben van zich zelf een conserverende werking en zijn een goed alternatief voor de traditionele conserveringsmiddelen. Let op, het gebruik van natuurlijke conserveringsmiddelen houdt niet per definitie in dat je huid er niet op kan reageren.

Let jij op de conserveringsmiddelen in cosmetica? Wat zijn je afwegingen om dit wel of niet te doen?

De producten van Biocé bevatten alleen natuurlijke conserveringsmiddelen