Biocé legt uit wat antioxidanten zijn en wat ze doen

In de reclames en op de labels van cosmetische producten kom je ze vaak tegen: antioxidanten. Niet alleen in cosmetica, maar ook als het gaat om voedingsmiddelen wordt er vaak gesproken over de voordelen van antioxidanten. Maar wat zijn antioxidanten precies? In dit blog laten we je zien wat antioxidanten zijn en wat de voordelen ervan zijn.

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten zijn bepaalde vitamines en mineralen die de schadelijke werking van vrije radicalen in ons lichaam beperken. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die ervoor zorgen dat lichaamscellen gaan oxideren, als het ware roesten. Roken en veel blootstelling aan de zon zorgen er bijvoorbeeld voor dat vrije radicalen vrijkomen. Vrije radicalen zijn schadelijk voor de gezondheid als ze in grote hoeveelheid in het lichaam terechtkomen en ze worden vaak in verband gebracht met hart- en vaatziekten en zelfs kanker. Antioxidanten gaan de aanmaak van vrije radicalen tegen en schakelen ze uit. Zo wordt dit oxidatieproces tegengegaan.

De belangrijkste antioxidanten

Je lichaam beschikt van nature over antioxidanten, maar wanneer je ouder wordt, wordt deze voorraad kleiner. In cosmetica vind je met name Vitamine A, C en E en co-enzym Q10 als antioxidant, maar in voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, noten, thee en rode wijn, kun je er nog meer vinden. Bijvoorbeeld Bèta-caroteen, Selenium,Chroom, Zink en Citroenzuur

Antioxidanten in shampoo tegen haaruitval

Zuurstof is zo’n vrije radicaal, die ervoor zorgt dat je haar langzaam grijs wordt naarmate het er langer aan is blootgesteld. Vergelijk het maar met fruit dat door invloed van zuurstof langzaam bruin en rimpelig wordt. Cosmo Naturel Versterkende Shampoo is een shampoo rijk aan antioxidanten doordat het salie als een van de voornaamste ingrediënten heeft. Salie bevat een grote hoeveelheid antioxidanten die het verouderingsproces vertragen. Hierdoor wordt het haar steviger en voller én wordt vroegtijdig kaal- en grijs worden vertraagd.

C'BIO verstevigende shampoo. Rijk aan antioxidanten

Langere houdbaarheid door antioxidanten

Naast effecten op de huid hebben de antioxidanten ook effect op het product zelf. Shampoos bederven op den duur, net als andere producten. Ze bevatten vaak parfumstoffen die na verloop van tijd minder effectief zijn. Door de toevoeging van antioxidanten blijven deze parfumstoffen bijvoorbeeld langer effectief en is de shampoo langer houdbaar.

Overdaad schaadt

Zoals met veel zaken is het ook in het geval van antioxidanten dat overdaad schaadt. Bekijk dus goed welke cosmetische producten je gebruikt. Het is niet nodig en niet wenselijk om alleen producten met antioxidanten te gebruiken. Zo voorkom je dat je lichaam lui wordt en zelf geen natuurlijke antioxidanten meer aanmaakt.

Wat is jouw mening over producten die rijk zijn aan antioxidanten? Let je hierop bij aanschaf? Of maakt het voor jou niets uit?