Biocé geeft je 7 tips voor natuurlijke haarverzorging om in de winter jouw haar ook op zijn mooist te laten zijn.

Voor je haar is de winter is niet de beste tijd van het jaar. Externe weersfactoren als kou, droge lucht en wind halen niet het beste uit je haar, maar ook bij het wassen is het nodig wat extra op je haar te letten. In dit blog geven we je zeven tips voor natuurlijke haarverzorging om in de winter jouw haar ook op zijn mooist te laten zijn.

1. Was je haar niet elke dag

Het is voor het haar in elk seizoen al niet aan te raden elke dag het haar te wassen, maar in de winter geldt dit advies extra. Wanneer je je haar te vaak wast, raakt het de natuurlijke oliën kwijt, waardoor het droger, statischer en breekbaar wordt. Probeer het wassen van je haar te beperken tot om de dag of zelfs om de twee dagen. Zo krijgt je haar voldoende tijd om te herstellen na een wasbeurt. Dit is met stip de allerbeste tip voor natuurlijke haarverzorging! Ook al vind je het zelf misschien onlogisch.

2. Kies voor natuurlijke haarverzorging:
een shampoo met honing of aloë vera

Het gebruik van een milde, natuurlijke shampoo is voor je haar altijd beter dan agressieve producten met chemische bestanddelen. In de winter is je haar bovendien extra gebaat bij een shampoo met honing of aloë vera als ingrediënten. Honing bevat veel vitaminen en mineralen die het haar en de hoofdhuid optimaal in balans houden. Het hydrateert en verzacht en geeft het haar een mooie glans. Aloë Vera heeft sterk hydraterende eigenschappen, waardoor het haar en de hoofdhuid gevoed worden en de vochtbalans wordt hersteld.

3. Spoel je haar na met koud water

Het klinkt heel vreselijk, maar het helpt echt heel goed: spoel je haar na het wassen, het gebruik van conditioner of na je masker goed uit met koud water. Dit is goed voor de doorbloeding van de hoofdhuid, waardoor de talgproductie in balans wordt gebracht. Bovendien sluit je door het gebruik van koud water de haarschubben af, waardoor het haar beter beschermd is tegen invloeden van buitenaf en het ook nog eens een supermooie glans krijgt.

4. Verf je haar niet in de winter

De meeste haarverf bevat allerlei chemische ingrediënten die het haar beschadigen. In de winter is je haar extra kwetsbaar waardoor het verven je haar sneller uitdroogt, beschadigt en zelfs afbreekt. Wil je per se je haar verven in de wintermaanden? Kies dan voor een natuurlijk verfproduct dat milder is voor het haar.

5. Gebruik olieachtige, hydraterende producten

Vanwege de droge lucht en de lage temperaturen is het verstandig voor natuurlijke haarverzorging te kiezen in de vorm van olieachtige, hydraterende producten. Pas wel op met teveel hydratatie, want dit kan je haar op haar beurt ook weer uitdrogen bij kou en zorgen voor bevriezingsgevaar. Als je snel last hebt van schilfers, roos of jeuk is het beste in de winter ook een product op oliebasis te gebruiken voor de hoofdhuid. Kies ervoor om dit voor het slapen te doen, zodat de hoofdhuid voldoende tijd heeft om het op te nemen. Een klein beetje masseren met pure olijfolie kan al een wereld van verschil maken.

Bioce: Bescherm je (natte) haar in de winter

6. Ga niet met nat haar naar buiten

Als je haar je lief is, is het verstandig je haar eerst te drogen voor je naar buiten gaat. Nat haar kan bij koud weer bevriezen en hierdoor snel afbreken. Wil je toch met nat haar naar buiten, draag dan een hoed, muts of een ander hoofddeksel. Elke dag föhnen is ook iets wat niet veel goeds met je haar doet. De hete lucht uit de föhn droogt het haar namelijk ook erg uit en dit maakt het ook meer breekbaar. Het beste is dus te zorgen dat je haar voldoende tijd heeft om aan de (niet al te koude) lucht te drogen.

7. Vergeet de haarpunten niet

Je haar is in de winter over het algemeen door de kou al droger dan in andere seizoenen, maar bedenk ook dat je in de winter meer (schurende) kleding en accessoires draagt. Die wollen sjaal is natuurlijk erg fijn en lekker warm, maar hij zorgt er ook voor dat de haarpunten er steeds langs schuren en zo beschadigen of afbreken.  Vergeet dus bij je haarverzorging vooral de haarpunten niet en verzorg ze met wat olie. Of zorg ervoor dat je met je kapsel je haarpunten beschermt, door bijvoorbeeld een knot in t doen. Voorkomen is beter dan genezen, ook als het om natuurlijke haarverzorging gaat!

Hoe gebruik jij natuurlijke haarverzorging in de winter?